Martin in Terezija, utemeljitelja Jeromovih Erjavcev

Naš pra-pra-praded Martin Erjavec iz Plešivice in pra-pra-prababica Terezija Zupančič iz Peščenika sta utemeljitelja Jeromovih Erjavcev. Martin se je rodil v letu, ko se je France Prešern zaljubil v Primicovo Julijo, Terezija pa desetletje kasneje. Poročila sta se, ko je na slovenski zemlji v 20-letnem obdobju še vedno potekala zemljiška odveza (odkup zemljišč od fevdalcev).

Čeprav sta Martin in Terezija skupna prednika vseh "Jeromovih" Erjavcev, pa gredo zasluge za pridobitev hišnega imena "Jerom" Martinovi prvi ženi, Frančiški Slapničar, ki je umrla 1866.

 

Martin Erjavec (1833-1891) in Plešivica

(zapisal: Valentin Erjavec)

Moj praded Martin Erjavec je bil najstareši otrok v družini Jožeta Erjavca (Josepha Erjauza) in Jere Zupančič (Gertrude Supanzhizh). Imel je še tri brate in pet sester.

Rodil se je v Plešivici pri Žalni št. 1. Nova hiša, ki je na istem kraju, kjer je prej stala stara hiša, ima številko 8. Zgradil jo je Jože Zupančič, ki je pravnuk Franca Erjavca, edinega Martinovega brata in zadnjega Erjavca v Plešivici št. 1.

Martin Erjauz (tako je zapisano v rojstni matični knjigi) se je rodil 16. oktobra 1833 kot  prvi otrok  Jožeta Erjavca (Joseph Erjavz) iz Plešivice št.1 (Pleshivza) in žene Jere Zupančič (Gertrud Supanzhizh). Imel je še osem bratov in sester. Vsi so bili rojeni v Plešivici št. 1. Martinovi bratje in sestre so bili:

V tej družini s številnimi otroki je Martin preživel svoje otroštvo in kratko mladeništvo. Za igro v otroštvu je bilo dovolj otrok že v družini, nič koliko pa tudi v vasi, kajti tedaj ni bilo družine, ki ne bi imela vsaj pet do deset otrok, Plešivica pa je imela 18 hiš.

Glej Martinovo prvo poroko s Frančiško Slapničar

Odkritje Martina, njegovih staršev in celotne družine, nastale in živeče v Plešivici, ter še treh rodov naših prednikov Erjavcev v Plešivici mi je vzpodbudilo željo obiskati Plešivico ter si ogledati  kraj in kmetijo štirih rodov Erjavcev.

V nedeljo, 22. novembra 1994, smo se soproga Miljana, prvi vnuk Peter, rojen 17. marca 1991, in jaz napotili tja. Iz smeri Grosuplja proti Mlačevu, takoj za zaselkom Lubček levo, na majhnem griču, ki ima nadmorsko višino 426m, stoji Plešivica.  Asfaltirana cesta pripelje do vrha griča sredi vasi, do kapelice. Tam smo se ustavili in med sprehodom okoli hiš s pogledi iskali hišo s številko 1. Na dvorišču hiše nasproti kapelice smo naleteli na starejšega moža, ki je bil najstarejši vaščan Plešivice, 82 letni . . . . . . . . .  V pogovoru nam je povedal, da je iz Plešivice, da je bil rojen 1912. leta in da bi nam marsikaj lahko povedal o Plešivici. Nato je nadaljeval:

»Hiša številka 1 v Plešivici je stala tule za našo hišo, na drugi strani ceste, tudi nasproti kapelice, kjer sedaj stoji še neometana nova hiša iz rdeče opeke in ima številko 8  (z roko nam je pokazal to hišo). Staro hišo so podrli pred kakšnimi desetimi leti. V tej novi hiši sedaj živi Jože Zupančič. Ta čas ga ni doma, je v gozdu.«

»Spominjam se,« je nadaljeval, »da so v tej hiši živeli Erjavci. V vasi so bile tri družine s priimkom Erjavec, ki pa si niso bile v sorodu. Erjavci so živeli tudi v tej naši hiši. Spomnim se, da je zadnji Erjavec iz Plešivice št. 1 umrl, ko sem bil jaz star 8 let. Dobro se ga še spomnim. Ko je umrl, je bil star okoli 80 let. Ne spomnim pa se, kako mu je bilo ime. Imel je pet hčera, štiri so šle od doma in se poročile, ena pa je ostala doma in se poročila z Zupančičem. Od takrat pa do danes živijo v tej hiši Zupančiči. Zadnji Erjavec v tej hiši je bil vaški župan, za prejšnje pa ne vem.«

Plešivica  (v knjigah so zapisovali  Pleshiviza, Pleshiuza, Pleshivitza) je imela tedaj 18 hiš, oziroma 18 hišnih številk. Polovica teh hiš je bila zgrajena iz trdnih materialov, iz kamnov in opek,  polovica pa iz lesa kot kajže, kajžice, lesenjače in podobno. Takšne hiše se niso ohranile in so bile zgrajene zgolj kot začasna bivališča. Okoliščine v zadnjih 150 letih, začetek in nastajanje industrije (sekundarnih dejavnosti) in hitrejša širitev obrti (terciarnih dejavnosti) ter zlasti težjega preživljanja naraščajoče populacije na podeželju in zaradi nezmožnosti širjenja obdelovalnih površin, so povzročile preseljevanje ljudi v kraje z večjimi obdelovalnimi površinami ter v kraje z obrtnimi dejavnostmi in nastajajočo industrijo.

Sočasno so živele v Plešivici, kot je povedal najstarejši vaščan in kot je zapisano v Statusu animarum, tri družine s priimkom Erjavec :

Možno je, da v daljnji preteklosti, še preden so župnišča pričela voditi matične knjige, obstaja dokumentiran skupni prednik teh družin.
Plešivica ima danes 9 hiš oziroma hišnih številk.

 

31. maj 2001

Podatke zbral in zapisal:
Valentin Erjavec

 

Terezija Zupančič (1844-1919)

Terezija Erjavec, rojena Zupančič 12. septembra 1844,  iz Peščenika št. 2, je naša pra- pra- pra-stara mama. Umrla je 21. julija 1919. 

Terezija  se je  poročila  z mojim pradedom Martinom Erjavcem, rojenim 23.oktobra 1833, iz Polja št. 2.

Terezija je bila Martinova druga žena.

Prva Martinova žena je bila Frančiška Slapničar, rojena 7. januarja 1834 v Polju št. 2. Poročila sta se 20. junija 1853. Martin je bil star 20 let, Frančiška pa 19. Imela sta štiri hčere: Marijo, rojena 25.  februarja 1859 – umrla kot otrok 4. aprila 1860; Marijo, rojena 21. januarja 1861; Ano, rojena 16. maja 1863 –  umrla kot otrok 26. februarja 1866 in Jožefo, rojena 18. februarja 1865. Ob poroki s Frančiško je Martin  prevzel posestvo v Polju št. 2  -  Jeromovino. Frančiška je umrla 18. februarja 1866.

Glej Martinovo prvo poroko s Frančiško Slapničar

Terezija in Martin sta se poročila 23. julija 1866. leta  v Žalni. Imela sta sedem otrok: Franca, rojen 11. septembra 1867; Jožeta, rojen 17. januarja 1870;  Terezijo, rojena 13. septembra 1872 (umrla 17. decembra 1873); Martina, rojen 15. novembra 1874 (umrl 8. novembra 1877); Pavla, rojen 22. januarja 1879; Martina, rojen 22. oktobra 1881 in Antona, rojen 28. aprila 1885.

Ti so bili prvi Jeromovi Erjavci.

Štirje od petih Terezijinih in Martinovih sinov so ustvarili svoje družine s številnimi otroki, ki so jim sledili  vnuki,  pravnuki in pra-pravnuki.

Potomci Jeromovih Erjavcev smo svoje 5. jubilejno srečanje v njenem rojstnem kraju, Peščeniku, z vso hvaležnostjo posvetili Tereziji Erjavec, rojeni Zupančič, pramami vseh današnjih Erjavcev.

 

1. junij 2002

Podatke zbral in zapisal:
Valentin Erjavec